Vitaminai ir mineralai

Vitaminai ir mineralai būtini normaliai mūsų organizmo veiklai – jie užtikrina aprūpinimą pakankama energija, stiprina imuninę bei nervų sistemas, stimuliuoja smegenų veiklą ir turi įtakos praktiškai visiems organizme vykstantiems procesams. Todėl labai svarbi yra pilnavertė ir sveika mityba, nes su būtent iš maisto galime gauti visus pagrindinius mūsų organizmui reikalingus vitaminus ir mineralus:

Vitamino E, kuris veikia kaip antioksidantas, yra riešutuose, įvairiose sėklose ir jų aliejuose;

Vitamino A – svarbaus normaliai odos ir gleivinės būklei bei regėjimo funkcijai, galima gauti iš pieno produktų, kiaušinio trynio, menkės bei jaučio kepenų, oranžinės ir raudonos spalvos vaisių bei daržovių;

Vitamino C, kuris būtinas, norint užtikrinti sveiką imuninę sistemą ir siekiant paversti maistą protine bei fizine energija, gauname iš citrusinių vaisių, kivių, uogų (serbentų, braškių), pomidorų, žalios spalvos daržovių (kopūstų, brokolių, špinatų, žiedinių kopūstų);

B grupės vitaminų, ypač svarbių smegenų veiklai, sveikai nervų sistemai ir energijos apykaitai, šaltinis yra nesmulkinti grūdai, riešutai, įvairios sėklos, virti kiaušiniai, rudieji ryžiai, mėsa, žuvis, žaliosios bei ankštinės daržovės;

Kalcio, tokio svarbaus kaulams ir dantims, gausu pieno produktuose, migdoluose, abrikosuose, įvairiose sėklose, sardinėse, brokoliuose ir kitose žaliosiose daržovėse;

Magnio, stiprinančio kaulus ir nervų sistemą bei atpalaiduojančio raumenų ląsteles, yra sojų pupelėse, nesmulkintuose grūduose, riešutuose, džiovintuose vaisiuose, žalialapėse daržovėse ir mėsoje;

Cholino, kuris gerina atmintį, stabdo plaukų slinkimą ir dalyvauja sintezėje sudarant acetilcholiną, atsakingą už nervinių impulsų perdavimą, galime gauti iš kiaušinio trynio, jaučio kepenų, žiedinių kopūstų, ankštinių daržovių;

Geležies, kuri prisotina kraują deguonimi ir kurios trūkumas gali sukelti nuovargį, dirglumą, dėmesio koncentracijos sutrikimus, gauname su raudonąja mėsa, kakava, kiaušiniais, ankštinėmis daržovėmis, žalios spalvos daržovėmis, petražolėmis, vėžiagyviais;

Seleno, veikiančio, kaip antioksidanto ir padedančio neutralizuoti sunkiuosius metalus organizme, yra nesmulkintuose grūduose, dribsniuose, pieno produktuose ir kiaušiniuose;

Chromo, padedančio kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje, galime gauti iš raudonos mėsos, sūrio, jūros gėrybių, nesmulkintų grūdų.

Vitaminų sąrašas, žinoma, nėra baigtinis, bet galima pastebėti, kad valgant įvairų ir pilnavertį maistą, mūsų organizmas pajėgus apsirūpinti visomis jam reikalingomis medžiagomis, išvengiant poreikio vartoti sintetinius vitaminus ar maisto papildus.

Related Posts