Kaip skaniai paruošti čeburekus

Čeburekai – vis dar populiarus patiekalas

Lietuvos kulinarijoje yra nemažai svetimų patiekalų, kurie čia suleido gana gilias šaknis. Vienas tokių patiekalų – čeburekai. Pats patiekalo pavadinimas yra kilęs iš Krymo totorių kalbos žodžio „çiberek“. O tai pažodžiui reiškia skanų bureką. Burekas šiuo atveju yra tešlos patiekalo su įdaru (nebūtinai mėsos) pavadinimas. Turkai šį iš tešlos ir mėsos gaminamą skanėstą vadina „çiğ börek“, tadžikų kalboje tai „chiburekki“, rumunų – „șuberec“, o rusams tai „чебурек“. Šis miltinis patiekalas kepamas riebaluose, o įdaromas malta mėsa, kuri skaninama svogūnais. Čeburekus formuojame taip, kad jie įgautų pusmėnulio formą. Čeburekai gali būti visai maži, pavyzdžiui, pusės delno dydžio, arba gana dideli – dviejų delnų dydžio.

čeburekas

Čeburekai yra nacionalinis patiekalas Krymo totoriams, čeburekus įprasta valgyti Balkanuose, Turkijoje. Čeburekai ne retenybė ir Vidurinėje Azijoje, Rusijoje, Rumunijoje ir kitur. Nuo TSRS laikų čeburekus noriai valgome bei gaminame ir mes, lietuviai. Čeburekai puikiai tinka kaip maistas išsinešimui arba gatvės maistas, todėl jie retai kada patenka į prabangesnių restoranų meniu. Kai čeburekas jau paruoštas, jį iškepti tetrunka kelias minutes, todėl čeburekus galima laikyti greituoju maistu. Čeburekus tinka valgyti su sultiniu arba sočia daržovių sriuba. Nors paprastai čeburekai valgomi be padažo, norint galima prie jų derinti net ir pomidorų padažą, barbekiu padažą ar kitą mėgstamą padažą.

Kaip pagaminti čeburekus?

Čeburekų receptas yra gana paprastas, tačiau norint pasigaminti skanius čeburekus teks išmėginti jų gamybą bent keletą kartų. Įdarui paprastai naudojama malta jautiena arba ėriena, kuri paskaninama svogūnais, druska ir pipirais. Mėsos sluoksnis turi būti gana plonas, kad jis gerai perkeptų, kai čeburekas bus panardinamas į aliejų. Čeburekų tešla gaminama iš miltų, vandens ir druskos. Ji turi būti minkšta, tačiau nelipni. Vieno čebureko tešlos norma padalinama į du rutulėlius ir iš jų iškočiojami du blyneliai. Papildomi miltai naudojami tik tiek, kiek reikia, kad tešla neliptų prie paviršiaus. Įdėjus įdarą tešlos krašteliai dekoratyviai užlenkiami ir užspaudžiami. Kartais gaminama iš vientiso didesnio blynelio, kuris perlenkiamas perpus.

 

Norėtumėte pasigaminti čeburekų namuose ir nustebinti jais savo svečius? Pateikiame išsamų čeburekų receptą. Čeburekai.

 

Traškūs čeburekai

 

Reikalingi ingredientai: 500 gramų miltų, 340-350 mililitrų vandens, 3 šaukštai aliejaus, žiupsnelis druskos, 600 gramų kalakutienos faršo, svogūnas, raudonėliai, petražolės, druska, juodieji pipirai.

 

Į šiek tiek pasūdytą kambario temperatūros vandenį giliame dubenyje įpilkite aliejaus ir pamažu berkite miltus. Kruopščiai maišykite tešlą, kol ji bus tinkama minkymui. Tuomet gerai išminkykite čeburekų tešlą. Tai turėtų trukti apie 10-15 minučių. Tešla turėtų būti elastiška, vienalytė. Dabar jau galima imtis įdaro ruošimo. Nulupkite svogūną ir gana smulkiai jį supjaustykite. Į dubenį sudėkite kalakutienos faršą, suberkite svogūnus, įberkite raudonėlių, smulkintų petražolių, druskos, pipirų. Įdarą gerai permaišykite. Iškočiokite čeburekų tešlą. Su specialia formele arba peiliu išpjaukite norimo dydžio apskritimą. Į tešlos apskritimo vieną kraštinę dėkite įdaro ir perlenkite tešlą perpus. Gerai užspauskite kraštines, dekoratyviai jas užlenkite. Kepkite čeburekus panardindami į aliejų, o jei neturite galimybės, kepkite apversdami.

Tekstą patalpino sesupe komanda

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *